Ilmalämpöpumppu sähkölämmitteisessä rivitalokodissa.

80m2, 3huonetta, keittiö, iso kylpyhuone, 2 vaatehuonetta ja sähkölämmitys. Koti jonka tiesin olevan meidän koti, kun se tuli myyntiin. Olimme juuri edellispäivänä saaneet tarjouksen vanhasta asunnostamme, kun myyntiin tuli tämä nykyinen asuntomme. Tiesin heti, että tämä se on! Vain pari tuntia näytössä käymisen jälkeen teimme tarjouksen asunnosta, vaikka sähkölämmitteinen asunto aluksi askarruttikin. Jo ennen tarjouksen tekemistä meille oli kuitenkin selvää, että tulemme hankkimaan ilmalämpöpumpun.
Meidän perheessä ilmalämpöpumpusta on keskusteltu nyt aikalailla 1,5 vuotta. Alkuperäinen tarkoitus oli hommata pumppu heti muutettuamme. Asia kuitenkin jäi ja alkuvuodesta 300€ sähkölaskuja maksettuamme asia tuli taas puheeksi. Meidän asunnossa lämmitysmuotona on siis suora sähkölämmitys, kylpyhuonetta ja tuulikaappia lukuunottamatta lämmitys hoidetaan sähköpattereilla. Kylpyhuoneessa ja tuulikaapissa on lisäksi lattialämmitys, joka tietysti sekin lämpenee sähköllä. Viime talven paukkupakkasilla siis kävi entistä selvemmäksi, että ennen ensitalvea meidän on investoitava ilmalämpöpumppuun. Siihen tulikin nyt tilaisuus, kun pääsin mukaan Blogiringin ja Lämpöykkösen ilmalämpöpumppu-kampanjaan.Ensisijainen prioriteetti meillä on tietenkin säästää rahaa, 300€ sähkölaskuja ei ole kiva maksaa pidemmän päälle, kun rahan voi saada säästöön ilmalämpöpumpun avulla. Mielenkiintoista onkin nähdä ensitalvena, mihin meidän sähkölaskut lähtevät muodostumaan. Paras hyöty pumpusta saavutetaan pumpusta riippuen 10-15 asteen pakkasilla. Kovilla pakkasilla pumpun avuksi otetaan myös patterit, tällöin pumpun lämpötila kannattaa säätää paria astetta suuremmaksi kuin sähköpatterien lämpötila on. Tällöin sähköpatterit lähtevät lämmittämään vasta, kun lisälämmölle on tarvetta! Lisää nippelitietoa kannattaa lukea tästä.

Koska pumppu lämmittää huoneilmaa alhaalta ylöspäin odotan myös lämmittäisikö pumppu kylmää laminaattilattiaa paremmin kuin pelkät sähköpatterit?

Lämpöykkösen asiantuntijan kanssa päädyttiin sijoittamaan ilmalämpöpumppu olohuoneeseen, mistä se levittäisi lämmön tasaisesti koko asuntoon. Näin saadaan kaikki mahdollinen hyöty irti pumpusta. Lämpöykkösen (& isäni) suosituksesta päädyttiin Toshiba Arctic - ilmalämpöpumppuun.


Vaikka ensisijainen tavoite onkin säästää talven lämmityskustannuksissa, on tämän alkukesän aikana tutustuttu myös muihin pumpun tärkeisiin ominaisuuksiin.

Testaamaan on päästy niin asunnon viilennystä kuin kosteudenpoistoakin.

Esimerkkinä kosteudenpoiston hyötyihin heräsin yksi yö, kun pyörin hikipäissäni sängyssä. Hetken sängyssä pyörittyäni muistin pumpun olemassa olon. Marssin keittiöön ja säädin pumpun poistamaan kosteutta, sekä laskin lämpötilaa yhdellä asteella. Loppuyön nukuin levollisesti, ilman pyörimistä ja inhottavaa hikoilua. Pumppu siis todellakin lisää asuinmukavuutta monin tavoin. Lähimuistissa on myös parin vuoden takaiset yli 30 asteen helteet tyttöjen vauva-aikana, jolloin viilennyksen hoitava ilmalämpöpumppu olisi ollut pelastus! Tänä kesänä eivät helteet meitä haittaa, eikä myöskään tulevina.


Näin naisena mietin tietenkin myös pumpun vaikutusta sisustukseen, etenkin kun se on niin näkyvällä paikalla asunnossa. Ennakkoluuloista huolimatta pumppu istuu sisustukseen hyvin. Omaa silmääni se ei häiritse ja täytyy myöntää, että yllätyin jopa hieman sen "sulavasta" ulkoasusta. Pumpun ulkoyksikkö sijoitettiin terassin ulkopuolelle, keittiön ikkunan alle. Aluksi jännitimme, jääkö ulkoyksikkö terassin puolelle, mutta osaava asentaja osaa kyllä asentaa pumpun sinne mihin asiakas toivoo!


 Alla olevalla videolla näette miten pumppu käytännössä asennetaan, meidän talossa on kiviseinät joten asennukseen avuksi kutsuttiin myös timanttiporaajat.Nyt olisikin mielenkiintoista kuulla teidän lukijoiden kokemuksia ilmalämpöpumpuista? Paljonko olette säästäneet ilmalämpöpumpun avulla ja onko lämmitysmuotona sähkö vai joku muu vaihtoehto?

Lisää kampanjapostauksia voit lukea tästä linkistä.


Yhteistyössä Blogirinki & Lämpöykkönen

Videolla ja kuvissa esintyviltä henkilöiltä on pyydetty lupa materiaalin julkaisuun.

2 kommenttia

 1. Kokemusta ilmalämpöpumpusta talviasuttavalla kesämökillä. Talvisin se pitää pienen peruslämmön ja kun mökille ollaan menossa viikonlopuksi, voi pumpulle lähettää tekstiviestin jo edellisenä päivänä, että alkaa lämmittää mökkiä lämpimämmäksi. Ihan parasta, koska takan lämmittämisessäkin menee aikaa ennenkuin siitä saadaan lämpöä.

  Mutta paljonhan on puhuttu, että ilmalämpöpumpun rahallinen hyöty jää helposti nollaksi jos sitä käytetään kesällä paljon viilentämiseen.. Tämä pitää jokaisen ehkä testata itse mikä on se todellinen hyöty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökillä varmaan aivan must ja aivan mahtava toiminto, että saa jo ennakkoon lämmittämään!

   Tuo on totta mitä sanot tuosta viilentämisestä ja sekin käsittääkseni riippuu paljon pumpusta. Mutta kokeilemalla se parhaiten selviää ja suomen kesä kun on nykyään mitä on, niin ei viilennystoimintoakaan paljoa tarvita :D Ensi kesänä ollaan jo paljon viisaampia, kun on nähty sekä viilennyksen, että lämmityksen kulut.

   Poista