Pataleipä

Viikonloppuna on ihana istua perheen kanssa syömään aamiaista. Pataleipä on ihanan rapeakuorinen ja sisältä pehmeä leipä. Siispä perjantai-iltana pataleipä valmistumaan ja aamulla saa nauttia tuoreesta leivästä. :)


Pataleivän valmistus on uskomattoman helppoa! Toki se vaatii pitkän kohotuksen ansiosta pitkää pinnaa. Meidän pataleipään eksyi erilaisia siemeniä, ohrahiutaleita, spelttijauhoja sekä vehnäjauhoja. Pataleipä onkin siitä oiva leipä, että siihen voi upottaa lähes mitä tahansa. Vaikkapa illalla jääneet kaurapuuron jämät.


Pataleipä
7dl jauhoja (itse käytin 2dl ohrahiutaleita, 1dl spelttijauhoja & 4dl vehnäjauhoja)
1tl kuivahiivaa
2tl suolaa
4dl vettä
(0,5dl siemensekoitus)

Valmistus
1. Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne keskenään.
2. Lisää joukkoon vesi. Huomioithan, että kuivahiivaa käyttäessä vesi saa olla lämpöisempää, kuin tuorehiivaa käyttäessä.
3. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi. Älä vaivaa!
4. Vuoraa astia kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön 12-24 tunniksi.
5. Laita kylmään uuniin kannellinen pata ja lämmitä uuni 225 asteeseen.
6. Kumoa leipätaikina jauhotetulle pöydälle. Kääntele taikinaa sen verran, että saat siitä "pyöreän". Jätä leipä kohoamaan pöydälle n. 30 minuutiksi.
7. Ota kuuma pata uunista ja nosta leipä pataan. Laita kansi päälle ja nosta pata uuniin. Paista leipää ensin 30min kannen kanssa, ota sitten kansi pois ja jatka paistoa vielä 15 minuuttia.
8. Ota leipä uunista ja herkuttele. 

Huom! Joissakin ohjeissa suositellaan voitelemaan pata kevyesti oljyllä. Itse en tätä tehnyt ja leipä irtosi ilman ongelmia padasta.

Kuinka moni teistä lukijoista on kokeillut pataleipää?

4 kommenttia

 1. Pataleipää on leivottu täälläkin ja siitä tykättiin hurjasti! Ihana näköinen leipä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin kyllä itsekkin kuinka hyvin leipä onnistui :D

   Poista
 2. Minä oon kokeillut! :) Suolaa ei tarvitse ihan noin paljon ja vartti kannetonta paistoa ei riitä meidän uunilla. Jos leipä ei irtoa padasta ihan vaan nostamalla/kaatamalla, leipä ei ole vielä kypsää.

  Maun mukaan kaikki tosiaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä tässä oli just hyvä määrä suolaa, ei liikaa eikä liian vähän :) Mutta makuasioita tosiaan :) JA meillä tuo paistoaika riitti hyvin, leipä oli sisältä just sopivan mehevää ja kuori herkullisen rapeeaa :)

   Poista