Suojaa lapsi auringolta!

Nyt kun helle hemmottelee meitä vihdoin, on syytä muistutella yhdestä asiasta! Miten suojata lapsi riittävästi auringolta?

Seinäjoella paistaa aurinko lähestulkoon pilvettömältä taivaalta. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että pihalla tulee oltua melkeinpä aamusta iltaan. Pihalla viihdyttäessä tuleekin muistaa pari tärkeää juttua!


 • Käytä aurinkorasvaa joka on tarpeeksi suojaavaa!
  1. Alle puolen vuoden ikäisille vauvoille aurinkorasvan käyttöä ei suositella lainkaan. Puoli vuotiaasta - kaksi vuotiaaksi aurinkorasvaa voi käyttää, mutta sen valinnassa on oltava tarkkana. Suositeltavaa on kuitenkin, että alle 2 vuotiaan lapsen auringolta suojaus hoidettaisiin ihon peittävillä vaatteilla ja muilla toimenpiteillä.
  2. Valitse aurinkorasva tarkasti. Rasvassa tulee olla tarpeeksi korkea suojakerroin, sekä UVB + UVA suoja. UVA-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin, ruskettaa ihoa ja aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhentumista. Noin 95% maahan tulevasta UV-säteilystä on UVA-säteilyä. UVB-säteily on ihon pintaosiin tunkeutuvaa polttavaa säteilyä. Sen vaikutuksesta iho paksuuntuu ja ruskettuu. Paksuuntunut ihokerros ja ruskettuminen suojaavat ihoa UV-säteilyltä. Vain noin 5% maahan tulevasta UV-säteilystä on UVB-säteilyä.
  3. Lapsen iho on herkkä, joten valitse voide joka on hellävarainen! Apteekista löytyy aurinkovoiteita jotka ovat tarpeeksi hellävaraisia lapsen iholle. Lapsen iholle ei suositella kemikaalista suojaa sisältäväiä aurinkovoiteita. Apteekista löytyy kuitenkin hyviä tuotteita, jossa on ns. fysikaalinen suoja. Tälläisissä voiteissa ei ole yhtä paljoa ihoa läpäiseviä kemikaaleja.


 • Suojaa ihoa riittävästi myös vaatteilla.
   1.  Lapsen iho on hyvä suojata myös vaatteilla. Parhaiten suojaat ihon väljillä ja ohuilla puuvillaisilla tai silkkisillä vaatteilla. Tummat vaatteet suojaavat ihoa vaaleita paremmin!
   2. UV-vaatteet. Ihoa voi suojata myös niille tarkoitetuille uv-vaatteilla. 
   3. Suojaa Silmät! Pienen lapsen silmät ovat hyvin herkät kirkkaalle valolle. On hyvin tärkeää suojata silmät aurinkolaseilla tai edes lipallisella lippiksellä. Kaikki lapsille tarkoitetut aurinkolasitkaan eivät sisällä uv-suojaa, joten niiden valinnassa kannattaa olla erittäin tarkkana. Silmien altistuminen uv-säteilylle voi aiheuttaa ongelmia aikuisiällä! 
   4. Suojaa myös pää! Erittäin tärkeää on muistaa suojata myös lapsen pää auringonvalolta. • Huolehdi riittävästä nesteytyksestä! Nesteytyksestä huolehtiminen kuumalla ja aurinkoisella ilmalla on erittäin tärkeää nestehukan välttämiseksi.
 • Auringossa vietetty aika ei saa olla kohtuuttoman pitkä. Tämä on syytä ottaa huomioon etenkin pienten lasten kanssa. Mikäli ulkona vietetään kuitenkin aikaa, on syytä hakeutua välillä varjoon.

Toivottavasti aurinko hellii meitä seuraavat pari kuukautta :)

Ei kommentteja